Over eenheid samen
Waarom Eenheid Samen?
Ik ben Wahida Ashraf, geboren in Suriname en opgegroeid in Nederland, Als dochter uit een arbeidsgezin heb ik veel voor mijn ouders kunnen betekenen, van het helpen bij gesprekken met instanties tot het invullen van formulieren en het aanvragen van sociale zekerheden. Deze rol als “sociale werkster” breidde zich uit naar mijn familie, vrienden en werkkring.
Van jongs af aan voel ik een sterke drang om anderen te helpen. Door middel van coaching en training help ik mensen meer zelfvertrouwen te krijgen, waardoor ze kunnen bloeien en groeien, de eerste stap naar maatschappelijke participatie en zelfstandigheid.
Mijn aanpak is gericht op het voeren van gesprekken om de onderliggende problemen te achterhalen, vaak gaat het om simpele zaken als het opstellen van een CV, aanmaken van een DigiD of het volgen van een sollicitatietraining. Samen werken we aan oplossingen om hen sterker te maken en te laten participeren in de maatschappij.
Mijn doel is om cliënten uit hun isolement, eenzaamheid en depressie te helpen en hen wegwijs te maken in sociale voorzieningen voor hun welzijn. Elke zes weken evalueren we samen hoe het traject verloopt en passen we indien nodig het plan van aanpak aan. Mijn visie is altijd te denken in oplossingen.
Het geeft mij voldoening wanneer ik iets kan betekenen voor de hulpbehoevenden. Mijn zelfvoldoening is dan ook de drijfveer voor mijn organisatie Eenheid Samen. Het is voor mij belangrijk dat ik op grote schaal iets kan betekenen voor mensen in hun sociaal maatschappelijke behoeften, omdat het voor mij persoonlijk is. Vroeg of laat heeft een ieder ouderen die niet mee kan met hedendaagse technologie te kampen met een stuk(je) isolement.
Daarom wilt Eenheid Samen deze doelgroep, op hun manier benaderen. Om ze de vertrouwen te geven in hun eigen taal. Dit betekend, dat deze doelgroep, op een voorzichtige manier benaderd moet worden. In hun cultuur, is het normaal om onbekenden te wantrouwen. Deze doelgroep is zeer groepsafhankelijk. Een slechte imago is iets, wat de doelgroep te allen tijde wil vermijden.
Deze doelgroep is niet op de hoogte, waar zij recht op hebben. Zoals bepaalde zorg voorzieningen of andere maatschappelijke voorzieningen.
Door dit met hun te bespreken, en kenbaar te maken in hun eigen taal, wil Eenheid Samen proberen om deze doelgroep dichterbij de Nederlandse samenleving te brengen. En ook de vertrouwen te geven, wat zij nu niet hebben want zij haken meestal af, doordat men vindt
“ ik wordt toch niet gehoord´”.
Beste lezer,
Mijn naam is Wahida Ashraf, en ik ben werkzaam als sociaal bemiddelaar voor zowel particulieren als organisatie. Mijn taak is om hulpbehoevenden te ondersteunen, met een speciale focus op diegenen die normaal gesproken niet voldoende hulp krijgen van instanties, vaak omdat de taalbarrière in de weg staat. Als iemand met een migratieachtergrond begrijp ik de uitdagingen binnen deze gemeenschappen maar al te goed. Vanuit deze ervaring heb ik de organisatie “Eenheid Samen” opgericht.
Binnen Eenheid Samen gaan we dieper in op de onderliggende problemen en analyseren we wat er nodig is. Onze focus ligt op het ondersteunen en begeleiden van mensen die extra zorg en aandacht nodig hebben. Daarnaast streven we ernaar om cliënten uit hun isolement te halen, wat inhoudt dat we actief werken aan het doorbreken van sociale afzondering en het bevorderen van sociale interactie.
Ons doel is ook om cliënten te activeren, waarbij we hen aanmoedigen om deel te nemen aan diverse activiteiten en betrokken te zijn bij de samenleving. We streven ernaar hen te ondersteunen bij het bereiken van actieve participatie in de maatschappij, wat kan betekenen dat ze deelnemen aan sociale, educatieve of arbeidsgerelateerde activiteiten.
Eenheid Samen heeft eveneens als doel om de succesvolle integratie van onze cliënten in de arbeidsmarkt te bevorderen. We bieden training, begeleiding en ondersteuning om hen voor te bereiden op en te helpen bij het vinden van werk, zodat ze een volwaardige rol kunnen spelen in de maatschappij.
Onze werkwijze omvat huisbezoeken aan deze doelgroepen, waarbij we een luisterend oor bieden en persoonlijke gesprekken voeren, één op één. We hechten veel waarde aan het opbouwen van een vertrouwensband, waarbij we de eigen taal van de cliënt gebruiken. Samen met de cliënt stellen we een stappenplan op, zodat we doelgericht kunnen werken aan het verbeteren van hun situatie.
Samen streven we naar een inclusieve samenleving waarin eenheid en ondersteuning centraal staan.
Binnen deze doelgroep is het belangrijk dat men de culturele aspecten kent en deze ook begrijpt. Hierdoor kan je als begeleider inspelen op de culturele achtergrond, die men vaak niet begrijpt waardoor velen afhaken en zich terugtrekken in hun isolement. Wij bieden begeleiding en ondersteuning waar nodig is. Wij functioneren als tolk, bemiddelaar en/of coach.
Ons team wil zich graag inzetten voor iedereen, die een steuntje in de rug nodig heeft. Samen, hand in hand, bewandelen wij de weg van dienstverlening in Nederland. Elke persoon heeft recht op goede zorg!
Met vriendelijke groet,
Wahida Ashraf Eenheid Samen